Meny Stäng

Wiltonmattor

Wiltonmattor är särskilda mattor, som har sitt ursprung i den lilla staden Wilton i Wiltshire i England, där de uppfanns på 1500-talet. Mattorna är dock idag populära över hela världen, och tillverkas vanligen i antingen ull eller i syntetmaterial.

För att tillverka Wiltonmattor använder man samma metod för att karda och spinna ullet eller syntetmaterialet som man alltid gjort vid tillverkningen av dessa mattor, idag görs dock detta med hjälp av moderna maskiner och inte för hands, som förr i tiden.

Här kan du köpa Wiltonmattor:

Barnmattor hos Mattconcept
 • Barnmattor hos MattConcept
 • Massor av mattor till bra priser.
  90 dagars öppet köp.
  Gratis retur.
 • Beställ online:
Barnmattor hos Trendrum
 • Barnmattor hos Trendrum
 • I Trendrums sortiment finns mängder med prisvärda, högkvalitativa samt riktigt billiga barnmattor.
 • Beställ online:
Mattor hos Home By Sweden
 • Barnmattor hos Home By Sweden
 • Gör ditt hem vackrare med mattor från kända varumärken. Snabb leverans. 30 dagars öppet köp.
 • Beställ online:

Det som främst påverkar kvaliteten på en Wiltonmatta är förstås ullet eller materialet som används vid tillverkningen. De mest högkvalitativa Wiltonmattorna sägs idag komma från Nya Zeeland, men givetvis kan man hitta Wiltonmattor av hög kvalitet som är tillverkade annanstans också.

De flesta Wiltonmattor är idag maskintillverkade, och handvävna mattor är mycket ovanliga.

Det som skiljer en Wiltonmatta från andra mattor är att man väver två mattor samtidigt när de tillverkas, med luggen mot varandra, för att sedan dela på mattorna med kniv. På så vis påminner tillverkningen av en Wiltonmatta mer om tillverkningen av plysch än om andra mattvävningstekniker. Efter att mattan tillverkats och fixats till, inder man givetvis luggen med ett stycke på baksidan. I samband med detta kan även kanterna vikas, och eventuella fransar sys på mattan.

Många Wiltonmattor har tradiotionella engelska mönster, för att ära mattornas ursprung, men numera kan man även hitta mattor med lite mer modern utformning och design. Enligt traditionen har dock mattorna i regel dämpade färger, samt max. fem färger i en och samma matta, helst färre. Därför är dessa mattor inte lika färgglada som t.ex. orientaliska eller persiska mattor, men de är ändå oerhört populära just på grund av sin klassiska elegans.

Vilka märkningar bör en Wiltonmatta ha?

En Wiltonmatta bör ha ett så kallat woolmark, som är en slags kvalitetssymbol för dessa mattor. Om en matta har ett woolmark, har mattan nämligen minst 800 gram ull per varje kvadratmeter. Woolmark är den traditionella kvalitetssymbolen för Wiltonmattor, men numera finns även en annan, liknande märkning som heter Decorwool. En högkvalitativ matta bör med andra ord ha minst en av dessa märkningar, för att man ska kunna känna sig säker på ullprocenten.

Hur ska man rengöra en Wiltonmatta?

De bör lämnas in till en auktoriserad mattvätt. Om man behöver rengöra mattan pga. en viss fläck eller liknande behöver inte heller hela mattan rengöras, utan det räcker även med att rengöra endast fläcken.

Var kan man få tag på dessa nmattor i Sverige?

Välsorterade mattbutiker, mattvaruhus och nätbutiker som har mattor som specialitet säljer i regel dessa mattor. I regel är de billigast att köpa på nätet. På grund av mattornas höga kvalitet är de i regel inte billigare utomlands, ens i England, så därför kan man lika gärna köpa dem i Sverige.

Om du är intresserad av äldre mattor, kan man emellanåt även hitta en begagnad nmatta via t.ex. auktioner eller annonser. Då är det dock mycket viktigt att kontrollera skicket på mattan innan köp.

Recension:

Wiltonmattor
Betygsatt av: Barnmattor.nu
Betyg: 4.5/5