Meny Stäng

Välja ryamatta till ett barnrum

Varför inte välja en stor ryamatta till barnrummet? Den är mjuk att sitta på och det lilla barnet slår sig inte om det ramlar omkull. Varför inte välja en grön med långa ludd, då ser det ut som en gräsmatta och barnet kan låtsats att det är äkta gräs. Då kan det lilla barnet krypa omkring och låtsats att det är gräs det kryper på.

Vanliga golv brukar vara hala och hårda, och små barn kan göra sig illa om de ramlar omkull, slår i huvudet, skrapar knäna och om riktigt otur finns, skrapa munnen och kanske börja blöda.

ryamattor som passar för barn kan man göra en mjuk myshörna, med gosedjur, kudde och en filt. Ha gärna på lite trevlig barnmusik, så höjs stämningen. Om barnet är lite äldre och kan stå, kan det dansa på mattan utan att ramla på ett hårt golv. En vuxen kan krypa intill i myshöran när barnet blir trött och kanske läsa en bok, eller berätta en saga.

Möbler

Även möbler står stabilare om det ligger en ryamatta på golvet i ett barnrum. En stol och ett bord glider inte lika lätt iväg. Sängen står också stadigare och skulle barnet ramla ner från sängen landar det mjukt.

Beroende på hur stort rummet är, kanske ryamattan blir som en heltäckningsmatta, och då är hela rummet som ett enda stort lekrum. Inred gärna med trevliga backar i olika färger så rummet blir extra färgglatt, det brukar barn uppskatta. Hos Nordiska Rum hittar du mattor av kvalité.

Lekar på ryamattan

Tycker barnet om att leka med bondgårdsdjur kan det ha sina kossor, hästar, lamm med mera och bygga upp en bondgård. Låtsats att djuren betar på den gröna ryamattan. Barn har ofta fantasi i överflöd och kan leka i timmar om det är en givande lek. Barnet kan ha picknick på ryamattan och låta en vuxen packa ner något drickbart och något extra gott att äta på. Kanske har barnet en katt eller hund som tycker det är mysigt att ligga där på den sköna mattan och titta på när barnet leker.

Då känns det ännu mer naturligt, med både riktiga och låtsats djur, som ”bor” på en bondgård, där de tillsammans sitter och fikar under en låtsassol, som kan vara en trevlig lampa som lyser som en sol. Det kan mycket väl leda till lek under många timmar utan gnäll. När barnet är trött är det säkert mycket roligare att vila på den sköna mattan, lyssna på en saga eller bara på trevlig barnmusik.